Belang van goed leiderschap bij een veranderproces is groot!

 In Leiderschap
E

r zijn zoveel boeken geschreven over veranderen in een organisatie. Waarom? Omdat de maatschappelijke en technologische ontwikkelingen razendsnel gaan. Een bijzonder voorbeeld hiervan is Videoland. Opgericht in 1984. Meteen een succes. Verhuren van video’s was big business. Met een snelle groei. In 2004 werd de 200ste winkel geopend. Ook in België waren er winkels. Zes jaar later was de gehele organisatie failliet. Het business model van verhuren van video’s en DVD’s was volledig ingehaald door de mogelijkheden die het moderne 4G internetnetwerk biedt om video on demand online te kunnen bieden. Videoland was in onvoldoende mate in staat om hun aanbod van producten succesvol te vernieuwen. Kortom, een succesvolle organisatie moet tijdig en adequaat kunnen anticiperen op de steeds sneller veranderende omstandigheden om zodoende te kunnen overleven. Wat is hiervoor nodig? Veel. Zoals onder andere een toekomstvisie hebben, investeren in vernieuwende producten en/of diensten, geloven in de wendbaarheid en het talent van medewerkers, risico’s durven te nemen, het loslaten van vaste patronen en gedrag, maar vooral ook het besef dat een verandering tijd kost. Op alle niveaus.

Goed leiderschap maakt het verschil. Hoe? Door de stip op de horizon (toekomstvisie) te blijven herhalen en iedereen te blijven aanspreken op hun bijdrage om deze toekomstvisie te kunnen realiseren. Wees duidelijk in de te realiseren doelen (het ‘wat’) van een team, maar laat de wijze waarop een team dit wil halen (het ‘hoe’) over aan de betrokken teamleden. Omarm en beloon gedrag wat past bij de verandering en accepteer niet meer het gedrag wat hoort bij de oude manier van werken. Investeer vooral volop in de interne dialoog binnen de organisatie. Nodig mensen uit om kritisch te zijn. Ga het gesprek met hen aan. Stimuleer en beloon eigenaarschap. Grijp niet in bij fouten, maar investeer vooral in het proces van leren. Durf los te laten. Vier de kleine successen. Stimuleer een cultuur van constant verbeteren. Ben en blijf duidelijk en standvastig in de ingezette koers. En geef zelf het goede voorbeeld! Iedere dag weer.

We kunnen ons goed voorstellen dat je niet precies weet welke stap je als eerste moet zetten. Of hoe je jouw toekomstvisie daadwerkelijk succesvol kunt uitdragen binnen je organisatie. Bij OrganisatieLab gaan we hier graag met je over in gesprek aan de hand van de volgende vragen:

  • Waar sta je nu?
  • Waar wil je naar toe?
  • Hoe kom je daar?
  • Wat betekent dit voor het menselijk kapitaal, jouw medewerkers?

Vragen waarop je snel en duidelijk antwoord wilt krijgen. Een frisse, externe blik van OrganisatieLab kan daarbij helpen. Laat het ons weten. We gaan graag met jou het gesprek aan! (En wellicht hebben we ook nog een leestip voor je 😉 )

Aanbevolen berichten

Laat een Reactie achter

Neem contact op

Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
SLIM adviesgesprek